Objavljen Pravilnik o provedbi intervencije 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika

Published by MPC LRA on

Ovim Pravilnikom utvrđuje se provedba intervencije 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., postupci koje provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ovlasti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kao Upravljačkog tijela i postupanje po žalbama na odluke Agencije za plaćanja.

Cilj intervencije 75.01. je poticanje razvoja obnovljenog i inovativnog poljoprivrednog sektora. Mladi ljudi trebaju biti motivirani za život i rad u ruralnom prostoru, stvarajući nova radna mjesta za sebe i svoje obitelji. Kako bi ostvarili cilj i potaknuli veći broj mladih na bavljenje poljoprivredom, nastavlja se pružanje potpore za uspostavu mladih poljoprivrednika.

Prihvatljivi korisnik je mladi poljoprivrednik – fizička osoba koja u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu ima više od 18, ali ne više od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti), posjeduje stručna znanja i vještine te po prvi put uspostavlja poljoprivredno gospodarstvo na kojem ima status nositelja/odgovorne osobe ili je status nositelja/odgovorne osobe po prvi put stekla unutar pet godina do datuma podnošenja zahtjeva za potporu, a u slučaju trgovačkog društva odgovorna osoba je i vlasnik najmanje 50 % temeljnog kapitala društva.

Uvjeti prihvatljivosti:

– mladi poljoprivrednik je upisan u Upisnik poljoprivrednika kao nositelj/odgovorna osoba
poljoprivrednog gospodarstva
– poljoprivredno zemljište gospodarstva korisnika mora biti upisano u ARKOD (LPIS);
– životinje na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja u skladu s nacionalnim zakonodavstvom
– poljoprivredno gospodarstvo za koje mladi poljoprivrednik izrađuje poslovni plan u svojstvu
nositelja/odgovorne osobe, pripada ekonomskoj veličini od 10.000 EUR SO do 100.000 EUR SO u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Visina potpore: 75.000 EUR po korisniku.

Intenzitet potpore: 100 % prihvatljivih troškova.

Prihvatljive aktivnosti/troškovi su sljedeći:

1. Aktivnost nabave domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, uključujući podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada
2. Aktivnost kupnje, građenja i/ili opremanja zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata, uključujući objekte za preradu te ostale gospodarske objekte uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva,
3. Aktivnost nabave ili zakupa poljoprivrednog zemljišta
4. Aktivnost kupnje poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila
5. Aktivnost uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
6. Aktivnost građenja i/ili opremanja objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih
proizvoda/prerađevina uključujući i troškove marketinga vlastitih poljoprivrednih proizvoda/prerađevina
7. Stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade
poljoprivrednih proizvoda iz Priloga I Ugovoru
8. Operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Prihvatljiva je kupnja rabljenih traktora, gospodarskih vozila te linija za preradu ne starijih od pet godina, pri čemu je kupnja prihvatljiva isključivo od ovlaštenog prodavatelja.

Uskoro se očekuje objava ovog natječaja za mlade poljoprivrednike!

Više informacija o budućem natječaju možete pronaći ovdje.

Categories: Aktualno

MPC LRA

Miholjački poduzetnički centar je lokalna razvojna agencija osnovana radi stvaranja preduvjeta za lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost poslovnog sektora i privlačenja stranih investicija te zajedničkom suradnjom s lokalnom samoupravom stvarati plodnu poduzetničku klimu.

0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content